Otvorenje izložbe 6. Kulture u fokusu na Sveučilištu Sjever

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
DSC09001

Na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Koprivnica svečano je otvorena 6. izložba u sklopu projekta „Kultura u fokusu“.  Naime, projekt Kultura u fokusu primarno se realizira kroz fotografiju i popularizira kroz međunarodni fotografski natječaj na platformi mediapitch.com u svrhu dokumentacije, edukacije,  kreativne umjetničke interpretacije i komplementarnih znanstvenih istraživanja. Na ovogodišnji natječaj prijavilo se ukupno 80 autora sa 680 radova od kojih je stručni žiri u sastavu Draženka Jalšić Ernečić, Siniša Hančić, Krasnodar Peršun, Dženat Dreković i Mario Periša odabrao 100 fotografija za izložbu, koja će idućih tjedan dana biti otvorena za razgledavanje u prostorima Sveučilišnog centra Koprivnica.  

Ovogodišnje otvorenje izložbe održano je u sklopu Festivala znanosti koji se na Sveučilištu Sjever održava od ponedjeljka, 10. svibnja do subote, 15. svibnja 2021. godine s temom „Kultura znanosti“. Izložba je organizirana uz potporu Sveučilišta Sjever i Grada Koprivnice, a svečano ju je otvorio gradonačelnik Grada Koprivnice, Mišel Jakšić.

Šesta Kultura u fokusu, predstavlja razdoblje mučne 2020 godine, obilježeno pandemijom korona virusa i snažnih potresa koji su uzdrmali sjeverni dio Hrvatske, a pandemijske mjere i prilike još traju i u 2021 godini. Cilj ovog projekta je istraživanje  percepcije kulturne baštine i povijesnih okolnosti uzrokovanih korona krizom te ujedno promocija duhovnih  vrijednosti, kulturnih ostvarenja i umjetničke  prakse nastalih i fotografski zabilježenih kroz 2020-u godinu i sve  do 30.travnja 2021.

Teme ovogodišnjeg natječaja bile su predviđene standardnim kategorijama natječaja, no dodatnu pozornost autori su mogli istraživati u indirektnim vezama i posljedicama korone na kulturna ostvarenja za ovo razdoblje. Kultura u fokusu ima za cilj stvaranje  fotografija i dokumentarnog materijala s umjetničkom vrijednošću, promocije kulturnog stvaralaštva, stvaranja baze fotografija za daljnja istraživanja autorskih djela, kao i poticanja kreativnog izričaja i veće zastupljenosti kulturnih sadržaja u medijima i na društvenim mrežama. Fotografski se bilježe predstave, izložbe, performansi, koncerti, ples, muzejske izložbe, portreti umjetnika, kao i spomenička baština.

Pobjednici po kategorijama ovogodišnjeg natječaja Kultura u fokusu su Borna Filić, Filip Gržinčić, Neja Markičević, Nedi Rački, Stipe Surać i Sandra Šimunović a ukupni pobjednik natječaja 6.Kulture u fokusu je Anto Magzan.

Autor i idejni začetnik projekta „Kultura u fokusu“ jest doc.art. dr. sc. Mario Periša, pročelnik Odsjeka za medijski dizajn Sveučilišta Sjever: „Slijedeći ideju sveobuhvatnosti fotografskog stvaralaštva , neovisno o metodi i diskursu fotografskih praksi, a u namjeri popularizacije fotografskog stvaralaštva već 6. Kulturom u fokusu ostvarujemo zadani cilj koji sam stavio pred ovaj projekt,  a to je prije svega poticanje fotografskog stvaralaštava s umjetničkom i dokumentarnom vrijednošću, afirmacija umjetničkih osobnosti, šanse za mlade autore i potvrda fotografima s iskustvom, vraćanje kulturnih dobara i umjetničkog stvaralaštva u fokus javnosti. Osim izložbe, zajedno s kolegama s Odjela za prehrambenu tehnologiju na radionicama smo istražili i o mogućnostima „sljubljivanja vina i umjetnosti“ istražujući vezu okusa vina i percepcije fotografskog sadržaja.“  istaknuo je doc.dr.sc. Periša.

RECYCLED

Tematska, žirirana izložba Sekcije za produkt dizajn ULUPUH-a  24.4. – 9.5.2024.  Otvorenje izložbe je u srijedu, 24. travnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH, Ilica

Pročitaj više »

VIZURA 2024 / ESKAPIZAM

Bijenalna žirirana izložba članova Sekcije za fotografiju ULUPUH-a   6.4.-20.4.2024.  Otvorenje izložbe je u subotu, 6. travnja u 12 sati u Galeriji ULUPUH, Ilica 13.  Izlažu: Živko

Pročitaj više »