Otvorenje 6. Kulture u fokusu u Gradskoj knjižnici Zadar!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Izložba će biti otvorena do 19.6.2021.

Šesta Kultura u fokusu, predstavlja razdoblje mučne 2020 godine, obilježeno pandemijom korona virusa i snažnih potresa koji su uzdrmali sjeverni dio Hrvatske, a pandemijske mjere i prilike još traju i u 2021 godini. Cilj ovog projekta je istraživanje percepcije kulturne baštine i povijesnih okolnosti uzrokovanih korona krizom te ujedno promocija duhovnih vrijednosti, kulturnih ostvarenja i umjetničke prakse nastalih i fotografski zabilježenih kroz 2020-u godinu i sve do 30. travnja 2021. Svrha kulture je odgovor na izazove i napetosti koje se nužno nameću ljudskom opstanku i djelovanju. Nastojanja da se nadvladaju teškoće koje se isprječuju ljudskom životu i ostvarenju naših planova i ciljeva gradivni su elementi kulture: smislonosan sastav i vrijednostan sklop vezan za živu duševnost ljudsku, koji se nagomilan u duhovnim objektivitetima, odnosno dobrima ustrajno ostvaruje, ali se nikad i ne da smatrati konačno završenim. kako ističe filozof Vuk Pavlović. Teme ovogodišnjeg natječaja natječaja su tradicionalno predviđene našim kategorijama, ali dodatnu pozornost autori mogu istraživati u indirektnim vezama i posljedicama korone na kulturna ostvarenja za ovo razdoblje.

Izložbu je otvorio organizator i autor projekta Doc. art. dr.sc. Mario Periša, a prigodom otvorenja dodijeljeno je priznanje zadarskom fotografu Stipi Suraću za njegove radove nagrađene u kategoriji konceptualne fotografije. 

Pobjednici po kategorijama ovogodišnjeg natječaja Kultura u fokusu su Borna Filić, Filip Gržinčić, Neja Markičević, Nedi Rački, Stipe Surać i Sandra Šimunović, a ukupni pobjednik natječaja 6. Kulture u fokusu je Anto Magzan. Više o samom projektu Kultura u fokusu možete pogledati ovdje: https://kulturaufokusu.com/, a fotografije s otvorenja preuzeti s linka https://www.gkzd.hr/kuf_2021.Izložba radova s ovogodišnjeg natječaja Kultura u fokusu/Korona u kulturi može se razgledati do 19. lipnja u Gradskoj knjižnici Zadar.