VIRTUALNA ŠETNJA NA SVEUČILIŠTU SJEVER KROZ IZLOŽBU FOTOGRAFIJA KULTURA U FOKUSU 2019/20

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
113211846_1735663229922214_7874926730784562872_n

Projekt KULTURA U FOKUSU petu se godinu zaredom realizira kroz međunarodni fotografski natječaj na platformi mediapitch.com.

Kultura u fokusu ima za cilj stvaranje  fotografija i dokumentarnog materijala s umjetničkom vrijednošću, promocije kulturnog stvaralaštva, stvaranja baze fotografija za daljnja istraživanja autorskih djela, kao i poticanja kreativnog izričaja te veće zastupljenosti kulturnih sadržaja u medijima i na društvenim mrežama. Kultura u fokusu, nakon pete godine, postala je svojevrsni vizualni kulturni godišnjak koji nastoji naglasiti najzanimljivije kulturne trenutke iz prethodne godine.

Fotografski se bilježe predstave, izložbe, performansi, koncerti, ples, muzejske izložbe, portreti umjetnika, kao i spomenička baština.  Ove godine zbog pandemije covid-19 organizirana je virtualna izložba. Peti pogled na kulturu zamišljen je kao fotografska kritika kulture i umjetnosti u kontekstu vremena i prostora u kojem živimo.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 1438 fotografija, a stručni žiri u sastavu Draženka Jalšić Ernečić, Siniša Hančić, Krasnodar Peršun, Dženat Dreković i Mario Periša, izabrao je 100 najuspješnijih radova koji su dostupni u različitim digitalnim inačicama virtualne šetnje po Sveučilištu Sjever. 

KULTURA U FOKUSU izdvojila je autore čiji je odnos prema kulturi različit, no najčešće emotivno povezan sa sredinom koja ih okružuje. Fotografi nastoje izdvojiti slike najvažnijih trenutaka godišnje produkcije, nastoje promisliti o segmentu vremena koji je iza nas te preispitati unaprijed postavljene okvire koji u beskrajnoj mijeni slika čine kulturnu stvarnost. U posljednjim danima ovogodišnjeg natječaja rokovi su produljeni i tako su zabilježeni važni trenuci u godini dana hrvatske kulture, od globalne pandemije do zagrebačkog potresa, u kojemu su upravo umjetnici bili istovremeno fizički najugroženiji i emotivno najsnažniji segmenti društva. Fotografi, baš kao i ostali umjetnici, nastoje biti svjesni vremena u kojem žive i stvaraju. FOKUS NA KULTURU naglasak je stavio na aktualni ulomak vremena. Prilikom odabira pristiglih radova članovi žirija nisu ostali imuni na utjecaj stvarnosti u kojoj su iznova postale važne temeljne ljudske vrijednosti: život i preživljavanje, empatija i briga za drugo ljudsko biće, kao što u kataloškom predgovoru navodi članica žirija Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice.

Autor projekta, doc.art.dr.sc. Mario Periša, ističe da Kultura u fokusu ostvaruje svoje ciljeve i postaje prepoznatljiva platforma koja promovira umjetničke prakse te vrednuje i nagrađuje autore fotografija. Ovogodišnja virtualna izložba bila je izazov kako u tehničkom tako i koncepcijskom smislu. Zahvaljujući potpori Sveučilišta Sjever publika će imati priliku kroz virtualnu izložbu vidjeti ostvarenja ovog natječaja, ujedno i glasati za svoje favorite i time doprinijeti kvalitetnijoj analizi i znanstvenim istraživanjima percepcije fotografske slike koja se provode na Sveučilištu.

Sveučilište Sjever intenzivno podupire umjetničko djelovanje kroz potpore umjetnicima, umjetničkoj produkciji i umjetničkim projektima, poticanje suradnje znanstvenika i umjetnika na domaćoj i međunarodnoj sceni, organizaciju umjetničkih gostovanja i izložbi i, naravno, razvoj Odjela za umjetničke studije i studija Medijskog dizajna, jednog od najatraktivnijih studija u Hrvatskoj.

– Kultura u fokusu možda je i najveći umjetnički projekt koji podupiremo, a vjerujem da će se i međunarodno afirmirati u godinama koje dolaze – istaknuo je prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica prof.dr.sc Mario Tomiša.

Ovogodišnji natječaj KUF 2020. donio je niz sjajno promišljenih autorskih fotografskih uradaka, predstavivši recentnu fotografsku produkciju hrvatskih autora i autora iz regije u iznenađujućoj svježini ideja i motiva te u mnogim radovima vrlo kreativnoj implementaciji tih promišljanja u mediju fotografije, dao je svoj osvrt član žirija Krasnodar Peršun.

Pobjednici natječaja po kategorijama bit će proglašeni najesen, a za fotografiju godine Kultura u fokusu 2019/20 bit će uručena nagrada, fotoaparat Sony Alpha a6300 koju dodjeljuje anigota.hr