Sedmi natječaj KULTURA U FOKUSU 2021/2022

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Instagram post

Poštovani i dragi autori,

s veseljem vas pozivamo na 7. po redu natječaj Kultura u fokusu. Broj 7 nosi veliku simboliku koja se često veže uz cjelovitost i dovršenost, kao i uz duhovno buđenje, prosvjetljenje, introspekciju. U skladu sa svim značenjima broja 7, naš projekt Kultura u fokusu u svom sedmogodišnjem ciklusu zatvara jednu cjelinu te nagovještava neki Novi Početak. Ovogodišnja Kultura u fokusu organizira se u trenutku procesuiranja iskustava i posljedica koje smo kolektivno proživjeli u posljednjih nekoliko godina. Neizvjesnost i trauma pandemije, potresa, a sada i rata obilježila je sve nas. Kao umjetnici, svi mi znamo koliko se često najbolja djela rađaju upravo u ružnim, nesigurnim i tužnim trenutcima. Znamo iz najgorih situacija stvoriti nešto lijepo i vrijedno, a time otvoriti vrata nadi i stvoriti priliku za Novi Početak i rast. Zato ove godine raste i projekt Kulture u fokusu.

Ovogodišnji projekt uključivat će i izradu monografije koja će sadržati izbor najuspješnijih radova Kulture u fokusu, od samoga početka pa do sada. Uz pregled fotografija, monografija će sadržavati i prateće stručne i znanstvene tekstove.

Ovim ciklusom mijenjamo i  proces odabira fotografija koje će biti dio postava. Svaka kategorija koja se prijavljuje i izlaže, imat će zasebnog kustosa stručnog u specifičnom području kategorije. Tako će svaki kustos, na temelju mišljenja stručnog žirija, formirati postav za kategoriju.

Iz godine u godinu se trudimo biti bolji, stoga ove godine imamo nove propozicije u potpisu fotografija. Detalje možete pročitati u daljnjem tekstu gdje su opisana sva pravila vezana uz prijavnicu. Molimo vas da pažljivo pročitate pravila i svoju prijavnicu pošaljete sa skladu s istima. Pridržavanje pravila smatramo izuzetno bitnim te će fotografije koje neće slijediti zadane propozicije biti automatski diskvalificirane iz natječaja za izlaganje na izložbi, a time i iz natječaja za glavnu nagradu.

Izložba 7. Kulture u fokusu održat će se u studenom ove godine uz znanstveni simpozij i druge umjetničke manifestacije vezane uz projekt Kultura u fokusu.

Ako se sada priključujete našem projektu i skupini KUF-ovaca, ili ako se želite prisjetiti prošlogodišnjih izložbi, posjetite službenu web stranicu Kulture u fokusu: https://kulturaufokusu.com/

Prošlogodišnja Kultura u fokusu je, osim u Koprivnici, bila izložena i u Zadru. Ako želite pročitati više o našoj zadarskoj izložbi, to možete učiniti ovdje: https://kulturaufokusu.com/2021/06/01/otvorenje-6-kulture-u-fokusu-u-gradskoj-knjiznici-zadar/

Hvala vam što zajedno s nama promičete vrijednosti fotografske struke i umjetnosti! Veselimo se vašim prijavama i s uzbuđenjem očekujemo novu izložbu!

KATEGORIJE NATJEČAJA:

Portret umjetnika

Nepokretna kulturna baština / spomenici i arhitektura

Kazališne, filmske i plesne umjetnosti

Koncertna fotografija / glazbene manifestacije

Galerijske i muzejske izložbe i performansi

Umjetnički koncept / projekt – serija fotografija (od 6 do 12 fotografija)

Natječaj je  otvoren za sve profesionalne fotografe kao i ljubitelje fotografije koji su uspješno fotografski zabilježili  neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, ples, muzejske izložbe, portret umjetnika, kao i spomeničku baštinu).

Uzimaju se u obzir radovi nastali od 1. siječnja 2021 do 1.10. 2022. a fotografije snimljene za kategoriju Umjetnički koncept nemaju vremensko ograničenje, s obvezom da je bar jedna fotografija nastala u 2021/2022 godini.

Fotografije izabrane od strane stručnog žirija i kustosa predstavit će se kroz izložbeni postav, a među njima pobjedničke fotografije po kategorijama i pobjednička fotografija 7. Kulture u fokusu čiji će autor osvojiti vrijednu nagradu.

Kroz ovaj natječaj namjera je ostvariti dodatnu pozornost autora i kulturnih institucija za ovaj vid umjetničkog izražaja, poticati kreativnost i podupirati projekte za umjetnička i znanstvena istraživanja kao podlogu za bolju komunikaciju kulturnih manifestacija u široj javnosti.

Žiri će od pristiglih radova odabrati najbolje fotografije za galerijski postav, pritom vodeći računa o ideji, kompoziciji, kreativnosti, tehničkoj kvaliteti i kvaliteti prikaza zadane teme i njenoj kontekstualizaciji.

PRAVILA NATJEČAJA

Fotografski natječaj 7. KULTURA U FOKUSU otvoren je za sve profesionalne fotografe i  ljubitelje fotografije, koji su fotografski zabilježili neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, i slično), portret umjetnika ili objekte kulturne baštine.

Natječaj nije teritorijalno ograničen, te mu mogu pristupiti svi ljubitelji fotografije.

Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno.

Rok predaje radova je 1.10. 2022. godine do 23:00 sata.

PRAVILA ZA PRIJAVU FOTOGRAFIJA

1.       Svaki autor može poslati najviše 10 fotografija te za kategoriju Umjetnički koncept još dodatnih 12 fotografija, naznačivši da je riječ o konceptu. Dakle, autor može poslati ukupno 22 fotografije. Institucije i ustanove (muzeji, kazališta…) koje zastupaju prava autora mogu sudjelovati s 20 fotografija plus jedan umjetnički koncept.

2.       Pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja.

3.       Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici.

4.       Nije dopušteno stavljanje  potpisa autora na fotografiju.

5.       Fotografije moraju biti u JPG formatu, rezolucije 300dpi i 3000px po dužoj stranici. Ukupna veličina svih prijavljenih fotografija ne smije prelaziti 50 MB. Ako je potrebno, fotografije se mogu komprimirati kako njihova veličina ne bi prešla zadani limit.

6.       Naziv fotografije mora biti jasno određen. Fotografije kojima je naziv npr. bez naziva, 7, DSC_0230, jshdua i slično biti će automatski diskvalificirane.

U slučaju prijave više fotografija, svaki rad mora imati drugačiji naziv osim ako se radi o prijavi u kategoriju Umjetnički koncept kada se fotografije iz serije smiju imati isti naziv. 

7.       Tekst koji opisuje sadržaj fotografije mora sadržavati minimalno 200 znakova s razmacima i maksimalno 1000 znakova s razmacima. Uz standardni opis fotografije (200-1000 znakova), opis mora dodatno sadržavati ime i prezime autora, Instagram korisničko ime, kategoriju u koju se fotografije prijavljuje, naziv fotografije te mjesto i vrijeme nastanka fotografije.

U opisu fotografije treba napisati i Instagram username/korisničko ime autora. Ovaj podatak neće biti pokazan na galerijskom postavu izložbe već ga tražimo u svrhu lakšeg objavljivanja radova i označavanja njihovih autora. U slučaju da autor nema Instagram profil, treba u opisu napisati Instagram – nema.

Primjer opisa

Ime i prezime: Ana Anić

Instagram: @aanic_photography

Kategorija: Portret umjetnika

Naziv fotografije: Haljina u višnjama

Vrijeme i mjesto: svibanj 2022., Koprivnica

Opis fotografije (200-1000 znakova): Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed velit ligula, gravida id fringilla et, lobortis eu felis. Aenean sem nulla, eleifend sed diam sed, sagittis scelerisque sem. Aliquam urna tellus, rhoncus laoreet blandit eget.

Fotografije koje neće slijediti zadane propozicije biti će automatski diskvalificirane iz natječaja za izlaganje na izložbi, a time i iz natječaja za glavnu nagradu.

Upload fotografija vrši se na stranici mediapitch.com https://mediapitch.com/contests

Autori su obvezni  upisati u prijavi funkcionalni mail, ime i prezime, kako bi bili pravodobno informirani o rezultatima natječaja.

AUTORSKA PRAVA

Fotograf svojom prijavom potvrđuje da je ovlašten pristupiti natječaju Kultura u fokusu  te da će poštivati pravila Natječaja i ostalih prava vezanih za autorstvo i vlasništvo prijavljenih radova, moralnih i copyright prava, prava prikazanih osoba, imena, zaštićenih žigova i drugih umjetničkih radova na slici te da nisu potrebni nikakvi dodatni uvjeti ili dozvole za objavljivanje tih fotografija.

Fotograf pristaje na izlaganje i objavljivanje svojih prijavljenih fotografija na izložbi, reproduciranje izloženih fotografija za potrebe promocije, diskusija i edukacije kao i umjetničke i znanstvene analize pristiglih radova u svim oblicima i izdanjima koja su  vezana za projekt Kultura u fokusu.

Prijavljivanjem na natječaj autori se slažu da se njihove fotografije bez naknade koriste u promotivne svrhe ovog natječaja, u svim promotivnim materijalima, te na svim promotivnim događanjima kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama i sadržajima koje promiču fotografsku struku kroz projekt Kultura u fokusu.

Rezultat prošlogodišnjeg natječaja možete vidjeti na stranici  https://kulturaufokusu.com/